Sisteme fototovoltaice

Sisteme fotovoltaice medii

Instalarea unor sisteme fotovoltaice offgrid cu baterii este un pas extrem de important catre independenta energetica intr-o lume in care energia costa tot mai mult si resursele se consuma rapid. Instalarea unui sistem offgrid sau a unui sistem standalone de panouri fotovoltaice este solutia ideala pentru o proprietate privata unde scopul este acela de a produce energie pe timp de zi si a o stoca pentru folosirea pe timp de noapte. Sistemele offgrid nu sunt conectate la nici o alta retea sau sursa de electricitate, energia produsa se stocheaza in baterii pentru a putea fi folosita pe timp de noapte sau cand conditiile de vreme scad randamentul sistemului.

Cum functioneaza un sistem solar offgrid cu baterii

Sistemele cu panouri fotovoltaice offgrid sunt solutia pentru locuinta dumneavoastra, fiind mai usor de instalat si in conditii ideale oferind independenta fata de retelele de electricitate. Un sistem de acest gen este format din panouri fotovoltaice care genereaza electricitate atunci cand sunt expuse la soare, deci trebuie montat intr-o zona cu cat mai mult soare, fie pe acoperis, fie pe sol, daca exista suprafata de teren disponibila. Pentru a maximiza randamentul acestor sisteme se poate opta inclusiv pentru trackere solare cu una sau doua axe care urmaresc soarele pe bolta, producand cu pana la 50% mai multa energie.

Un sistem solar optimizat este indeajuns pentru a acoperi consumul de energie al unei locuinte in perioada calda si in anotimpurile in general insorite, dar in acelasi timp genereaza destula energie si pe timp de iarna sau in perioadele cu mai putin soare astfel incat sa reprezinte o economie substantiala la factura de energie electrica.

Energia produsa de sistemele offgrid este transferata direct catre o baterie, care o stocheaza pana in momentul in care este necesara. Cand este nevoie de electricitate, aceasta este transmisa din baterie catre invertorul solar, o piesa extrem de importanta a oricarui sistem de acest tip care transforma curentul direct (DC) creat de panourile solare in curent alternativ (AC) folosit de diversele dispozitive electrice din locuinta.

Beneficiile instalarii unui sistem fotovoltaic offgrid

Sistemele fotovoltaice offgrid capata popularitate ca solutie alternativa de energie verde pentru locuinte. Locuintele special concepute pentru consum energetic economic sunt viitorul, iar acest tip de sistem este solutia pentru a scapa de dependenta de reteaua de electricitate si de facturile de electricitate ce par mereu in crestere.

Desi un astfel de sistem poate fi ceva mai costisitor decat un sistem hibrid, instalarea sa nu este conditionata de existenta unei retele de electricitate in zona, devenind astfel solutia ideala pentru locuintele construite in cartiere in dezvoltare, fara infrastructura sau pentru locuintele de vacanta construite in zone mai retrase.

Aceste sisteme fotovoltaice medii pot fi instalate oriunde in lume, deci reprezinta viitorul energiei electrice verzi si o solutie pentru cei care isi doresc casa de vacanta mult visata in zone cat mai retrase. Pentru ca in zonele de acest gen companiile de electricitate sunt putin motivate sa isi extinda reteaua datorita costurilor si dificultatilor tehnice legate de cablaj si alte aspecte, sistemele cu panouri fotovoltaice sunt o solutie alternativa verde, care se amortizeaza rapid si care se traduce in energie absolut gratuita.

Instalarea unui astfel de sistem in combinatie cu un consum de energie moderat devine solutia ideala pentru o locuinta verde, independenta si solutia pentru potentialele crize de energie ce ar putea aparea in viitor.

Sistemele cu panouri fotovoltaice offgrid au urmatoarele avantaje:

  • Pot fi folosite absolut oriunde, indiferent de locatie, inclusiv pentru case de vacanta, cabane sau zone rurale in care nu exista retea electrica;
  • Pot stoca energia in exces in baterie pentru a fi folosita atunci cand este nevoie. Un sistem fotovoltaic corect ales si bine pozitionat va produce intotdeauna mai multa energie decat este nevoie in perioadele de randament maxim, iar acesta energie se pastreaza in baterii pana in momentul in care este necesara. Cu o minima atentie la consumul energetic si folosind lumina naturala pe timp de zi, aceste sisteme pot acoperi fara probleme necesarul de electricitate al unei locuinte medii;
  • Nu sunt influentate de problemele la reteaua electrica. Casele care au instalate astfel de sisteme vor continua sa dispuna de energie electrica chiar si atunci cand curentul este cazut din motive de dificultati tehnice. De asemenea, in caz de catastrofe ce pot afecta retelele de energie electrica, proprietatile echipate cu sisteme solare vor continua sa aiba energie atat timp cat soarele este sus pe cer;
  • Nu sunt influentate de cresterile de pret la energia electrica. Singurele costuri pentru aceste sisteme fotovoltaice sunt costurile initiale si costurile neglijabile de mentenanta.