Programul Electric-UP

IMM-urile ┼či companiile din domeniul HoReCa se pot ├«nscrie, ├«ncep├ónd de vineri, pentru granturi de finan╚Ťare a produc╚Ťiei de energie fotovoltaic─â

Se aprob─â Programul ÔÇťELECTRIC UPÔÇť, privind finan╚Ťarea ├«ntreprinderilor mici ╚Öi mijlocii ╚Öi domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electric─â cu o putere instalat─â cuprins─â ├«ntre 27 kWp ÔÇô 100 kWp necesar─â consumului propriu ┼či livrarea surplusului ├«n Sistemul Energetic Na╚Ťional ╚Öi a sta┼úiilor de re├«nc─ârcare de 22 kW pentru vehicule electrice ┼či electrice hibrid plug-in pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser─â ├«n transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic.

(2) Programul se implementeaz─â print-un ghid de finan╚Ťare, respectiv Ghidul de finan┼úare a ├«ntreprinderilor mici ╚Öi mijlocii ╚Öi domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electric─â cu o putere instalat─â cuprins─â ├«ntre 27 kWp ÔÇô 100 kWp necesar─â consumului propriu ┼či livrarea surplusului ├«n Sistemul Energetic Na╚Ťional ╚Öi a sta┼úiilor de re├«nc─ârcare de 22 kW pentru vehicule electrice ┼či electrice hibrid plug-in pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser─â ├«n transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, care cuprinde:

  1. a) obiectul, scopul și obiectivul programului,
  2. b) procedura de depunere a solicit─ârilor ╚Öi criteriile de validare a dosarelor aplican╚Ťilor,
  3. c) condi┼úiile ┼či termenele de analiz─â, evaluare, selectare, aprobare, implementare ┼či decontare a proiectului propus,
  4. d) implementarea ┼či monitorizarea proiectului aprobat,
  5. e) anexa nr.1 privind indicatorul de performan┼ú─â, criteriile tehnice de eligibilitate a operatorilor economici ┼či cuantumul finan╚Ť─ârii, care se adreseaz─â proiectelor pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electric─â cu o putere instalat─â cuprins─â ├«ntre 27 kWp ÔÇô 100 kWp necesar─â consumului propriu ┼či livrarea surplusului ├«n Sistemul Energetic Na╚Ťional ╚Öi cel pu╚Ťin a unei sta╚Ťii de re├«nc─ârcare de 22 kW pentru vehicule electrice ┼či electrice hibrid plug-in, cu minim dou─â puncte de ├«nc─ârcare.

 Prin Programul de finan╚Ťare ÔÇťELECTRIC UPÔÇť se acord─â un ajutor de minimis beneficiarilor ├«ntreprinderi mici ╚Öi mijlocii ├«n sensul Legii nr. 346/2004 privind stimularea ├«nfiin╚Ť─ârii ╚Öi dezvolt─ârii ├«ntreprinderilor mici ╚Öi mijlocii, cu modific─ârile ╚Öi complet─ârile ulterioare, precum ╚Öi beneficiari reprezentan╚Ťi ai domeniului HORECA, persoane juridice rom├óne, care au ├«nscrise ca activitate principal─â sau secundar─â, conform codurilor CAEN, una din activit─â╚Ťile corespunz─âtoare domeniului HORECA, ├«n sum─â maxim─â de 100.000 euro /beneficiar, reprezent├ónd maxim 100% din valoarea cheltuielilor eligibile.

├Än cadrul programului de finan╚Ťare ÔÇťELECTRIC UPÔÇť, solicitantul depune o cerere de finan╚Ťare pentru un singur proiect, ├«n fiecare ciclu de finan╚Ťare, conform art. 1 alin (2).

Solicitan╚Ťii pot beneficia de finan╚Ťare nerambursabil─â ob╚Ťinut─â ├«n cadrul Programului de finan╚Ťare a  ├«ntreprinderilor mici ╚Öi mijlocii ╚Öi domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electric─â cu o putere instalat─â cuprins─â ├«ntre 27 kWp ÔÇô 100 kWp necesar─â consumului propriu ┼či livrarea surplusului ├«n Sistemul Energetic Na╚Ťional ╚Öi a sta┼úiilor de re├«nc─ârcare de 22 kW pentru vehicule electrice ┼či electrice hibrid plug-in, ├«n conformitate cu prevederile legisla╚Ťiei na╚Ťionale ╚Öi europene ├«n vigoare privind schemele ajutorului de minimis, conform Regulamentul (UE) nr. 1407/2013 al Comisiei privind aplicarea art. 107 ┼či 108 din Tratatul privind func┼úionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis ╚Öi a cumulului ajutoarelor de stat.

Sumele necesare implement─ârii Programului ÔÇťELECTRIC UPÔÇť privind finan╚Ťarea ├«ntreprinderilor mici ╚Öi mijlocii pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electric─â cu o putere instalat─â cuprins─â ├«ntre 27 kWp ÔÇô 100 kWp necesar─â consumului propriu ┼či livrarea surplusului ├«n Sistemul Energetic Na╚Ťional ╚Öi a sta┼úiilor de re├«nc─ârcare de 22 kW pentru vehicule electrice ┼či electrice hibrid plug-in se asigur─â anual de la bugetul de stat,  prin bugetul Ministerului Economiei, Energiei ╚Öi Mediului de Afaceri, conform art. I alin. (1) lit. d) din Ordonan╚Ťa de urgen╚Ť─â a Guvernului nr. 134/2020 privind modificarea ╚Öi completarea Ordonan╚Ťei de urgen╚Ť─â a Guvernului nr.115/2011 privind stabilirea cadrului institu╚Ťional ╚Öi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finan╚Ťelor Publice, de a scoate la licita╚Ťie certificatele de emisii de gaze cu efect de ser─â atribuite Rom├óniei la nivelul Uniunii Europene, precum ╚Öi pentru modificarea unor acte normative ├«n domeniul fondurilor europene, publicat─â ├«n Monitorul Oficial al Rom├óniei nr. 752/18.VIII.2020.

Suma necesar─â implement─ârii Programului ÔÇťELECTRIC UPÔÇť este de 476 milioane lei ├«n primul ciclu de finan╚Ťare.

Lasa un mesaj

Trebuie sa fii conectat pentru a posta un comentariu.